Overheerlijke Griekse delicatessen op Kreta

Overheerlijke Griekse delicatessen op Kreta

Een vakantie op Kreta is eigenlijk niet compleet zonder dat je in een echte Griekse taverna hebt kunnen genieten van een paar overheerlijke Griekse delicatessen. In Griekenland maakt men heel veel gebruik van olijfolie: in maaltijden, in salades, in tapas en ga zo maar door. Deze olijfolie komt uit eigen land. Wist je dat de levensverwachting van Kretenzers hoger is dan die van mensen uit de rest van Europa? Dit allemaal dankzij de lokale olijfolie, waardoor het aantal hart- en vaatziekten een stuk lager ligt dan in de rest van Europa.

Genieten in een taverna
Op Kreta wordt heel veel vis gegeten, net als in de rest van Griekenland. Dit kun je eigenlijk in elk restaurant in Kreta wel krijgen. Wil je echter een keer iets anders proberen, iets uit de Kretenzische keuken? Ga dan naar een taverna buiten de toeristische gebieden. Hier vind je niet alleen de echte Griekse keuken en gezelligheid, het is ook nog eens een stuk goedkoper dan de meeste restaurants in toeristenoorden. Kies daar voor een Apaki, oftewel gerookte varkenshaas. Dit gerecht wordt normaal gesproken met Kerstmis gegeten, maar is in diverse restaurants ook gewoon te bestellen. De varkenshaas wordt traditioneel boven een echt haardvuur gerookt.

Slakken met rijst
Een ander typisch Kretenzisch gerecht zijn slakken met rijst. Van oorsprong is dit eigenlijk een heel simpel maar smaakvol gerecht. Slakken zul je bij ons in restaurants niet zo snel vinden op de kaart, tenzij je naar een wat meer luxe restaurant gaat. Eet deze lekkere maaltijd met een goed glas rode wijn. Wanneer je wilt eten als een echte Kretenzer dan ga je met een groep uiteten. Mensen uit Kreta eten amper alleen. Eten is niet alleen een hoofdbehoefte, maar ook een sociale aangelegenheid. Eten op Kreta is dus altijd gezellig!

Have your say